dissabte, 11 de desembre del 2021

D'en Xicu Gibert a Glop de Bosc.

 

Avui hem celebrat a Palafolls el Primer Aplec de la Ratafia de la Baixa Tordera organitzat per Glop de Bosc. Paradetes de ratafia, sardanes, taller de glosa, dinar popular, tast de ratafies, postres amb corrandes i premiats al primer concurs de ratafia de la Baixa Tordera, han donat el tret de sortida, amb èxit, del que seran ben segur moltes més edicions.




La ratafia ha esdevingut  tot un fenomen de país en pocs anys, convertit en  un producte nacional, han sortit com bolets noves marques d’aquest licor i sobretot molts ens hem llençat a l’elaboració d’aquest tan preuat beuratge que conté varis elements que el fan un producte de país.

La ratafia catalana ha de tenir nous verdes, el seu signe d’identitat, i tot un seguit d’espècies botàniques que l’uneixen al territori de ple. La recerca de les herbes que han de macerar amb les nous i l’aiguardent o anís és potser el que ens captiva a molts, reconèixer a bosc i camps tot el llarg llistat que cal posar-hi el fan un producte de territori, l’exposició a sol i serena quaranta dies i el xinxollar de la garrafa, tot un ritual, embolcallat a la proximitat del solstici d’estiu li donen la màgia del producte.

Moltes comarques i pobles en tenen una tradició de temps, passada d’avis a fills. A Palafolls podem dir que  no ha estat així, doncs tan sols sabem d’un palafollenc que en feia ja als anys quaranta.

En Xicu Gibert, de can Gibert de Sant Genís, feia ratafia! (1) Tothom de Sant Genís ho sabia però ningú més en feia, per la simple raó que no  hi havia tradició com a moltes comarques de més cap a l’interior. Tampoc ens consta que ningú fes cap més beuratge, més enllà de vi,  el més elaborat era moscatell o garnatxa en aquelles botes del racó.

I doncs perquè feia ratafia un santgenissenc de soca arrel com en Xicu? Segurament l’explicació ha de ser la procedència de la seva mare, la Maria Pernal Martí. Ella era filla de Querforadat, al Cadí, un país de trementinaires i de dones coneixedores d’herbes. És possible, altra resposta no la tenim, que la recepta i el costum de fer ratafia l’hagués heretat de la seva mare.

El següent precedent, ja arribat amb la popularització de la ratafia, a l’any 2007, fou amb els tallers de ratafia organitzats a Sant Genís, primer de la ma de l’Associació de Veïns i després agafant el relleu l’entitat Vivelles, cultura i entorn de Sant Genís.  Tallers que van gaudir de molt bona participació durant més de deu anys. 

Ara Glop de Bosc, amb força i la trempera d’un jovent amant del territori, reprèn aquests antecedents. El primer aplec i concurs de ratafia ha començat amb molt bon peu i espero i estic segur de la seva continuïtat.

Fer ratafia és molt més que fer un licor, fer ratafia és territori i és posar un tros de país dins una ampolla. Un xarrup de la nostra ratafia  és un glop de bosc de la Baixa Tordera.

 

Xevi Salicrú.

 

Pd. Si mai hem de posar nom a l’aplec en Xicu Gibert és un bon pretendent.

 

1.      1.  Tinc el goig de fer ratafia amb les nous d’una noguera plantada  per en Xicu Gibert.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada