diumenge, 26 de febrer del 2023

Quan cap municipi volia la torre de Montagut.

 

Al 1844 el Govern d’Espanya decretava construir una xarxa de torres de telegrafia òptica. De tota la xarxa planejada  només se’n van acabar fent tres línies. Al 1846 va entrar en funcionament  el primer tram  que anava de Madrid a Irún, al 1849 s’inaugurà el tram Madrid-València que havia d’arribar més endavant  fins a la Jonquera, i al 1850 la de Madrid-Cadis. Al 1848 també es va  començar a construir paral·lelament  una xarxa  de torres militars, amb la principal finalitat de combatre els rebels carlins.



Les dues línies, la civil i la militar, van conviure al territori i en alguns casos es trobaven una torre de cada situades allà mateix, com el cas proper de Calella. La torre de Montagut formava part de la línia civil de Madrid-València-Barcelona-La Jonquera. Entre Barcelona i la Jonquera hi havia divuit torres; al turó de Montjuïc, turó de Montgat, Vilassar, Cades d’Estrac, Calella, turó de Montagut, turó de Puigmarí, turó de Puigsardina ( Riudarenes), castell de Brunyola, puig de la Cendra (Estanyol), Girona, castell de Sant Miquel, turó de Fellines, Bàscara, Pontós, castell de Sant Ferran, Darnius i la Jonquera, de les quals només se’n conserven dotze.

Però aquest sistema, que s’havia generalitzat a Europa ja d’ençà les primeries del segle XIX, va arribar tard a Espanya, i va acabar sent un malbaratament de diners públics, la xarxa va tenir una vida molt curta de només deu anys.  

Al 1853, paral·lelament, s’havia començat a construir la primera línia de telegrafia elèctrica entre Madrid i Irún, aquest nou sistema de comunicació va provocar que al 1857 deixés  de funcionar la última línia civil de telegrafia òptica, desmantellant-se total la xarxa al 1858. La xarxa militar va aguantar fins al 1862. 

La torre de Montagut és un edifici de planta quadrada de 5 per 5 metres amb una alçada de 10 metres formada per unes parets lleugerament atalussades a la part baixa. Actualment només es conserven les parets exteriors, però originàriament constava de quatre plantes, a la planta baixa té tres espitlleres a cada paret, al primer pis hi ha dues portes a la paret sud i nord, i a la segona planta una finestra també a sud i nord, i a la quarta planta, el terrat, és on hi havia l’estructura per realitzar els senyals. La construcció està feta de pedra i morter de calç a excepció de les obertures i el ràfec fets amb maons (2).

La primera informació que tenim de la construcció de la torre és del quinze  d’agost de 1849 (1) quan la Dirección de Telégrafos  informa als Ajuntaments de Santa Susanna , Malgrat i Palafolls que confirmin que el Turó de Montagut, punt on es construirà la torre, és del municipi de Santa Susanna, doncs sembla que ningú reclamava el turó con a seu.  Si recordem,  com explicava a l’article anterior d’aquest bloc, a mitjans del segle XIX encara no s’havien delimitat oficialment els termes.

Aquell mes d’agost les  obres ja eren iniciades i es construïa una torre a semblança de totes les de la xarxa,  amb una estructura gairebé idèntica. Dissenyades pel coronel d’Estat Major José María Mathé, expert en topografia i fortificacions i inventor del sistema de senyals que  es farien servir. De l’una a l’altra torre, gairebé només variaven els materials de construcció, ja que s’aprofitaven els autòctons dels llocs on s’edificaven.

El vint d’agost (1), cinc dies després de la carta de Telégrafos , es van trobar  al Turó de Montagut els alcaldes i secretaris dels tres municipis; per Malgrat l’alcalde José Fontlladosa i el secretari Tomas Carbonell, per Palafolls l’alcalde Quirico Bigas i el secretari Vicente Martí, i per Santa Susanna l’alcalde José Masrosell i el secretari Ramon Boria. Allà, a peu d’on s’estava aixecant la  torre, cap dels representants dels municipis afirmava que aquell tros de terreny era del seu municipi. Malgrat i Santa Susanna afirmaven  que pertanyia a Palafolls, i aquest que pertanyia a Malgrat.

Sorprenen dues coses,  la primera que Palafolls digués que era de Malgrat quan tres anys més tard, al establir oficialment el límits municipals, afirmés que  Malgrat no anava gaire més enllà de la seva trama urbana, i l’altra que cap  volgués adjudicar-se  aquell cim com a seu. Ens preguntem si el motiu potser anava lligat a algun tipus d’impost lligat a la torre, o havia de fer-se càrrec del seu manteniment o destinar i mantenir la guarnició telegràfica. Tot són pures especulacions però alguna cosa hi devia haver que no els hi interessés tenir una torre al seu terme municipal.  A la delimitació dels termes aprovada per decret reial del nou de setembre de 1855 la torre no acaba de quedar clar si la situen a Palafolls o Malgrat, segueixen adjudicant-se-la un a l’altre. 

Del cert és que ara sense cap mena de dubte és dins el terme municipal de Santa Susanna, als límits amb el terme municipal de Malgrat, i molt a prop de Palafolls. Tot i està  protegida com a bé cultural d’Interès local (BCIL) el seu estat té molt a desitjar, fa pocs anys s’hi va fer una intervenció per prevenir el seu enfonsament amb materials no adients, segons l’administració local de Santa Susanna és provisional a l’espera de la restauració definitiva.

Uns metres més avall, al vessant nord, als anys setanta del segle XX la Compañia Telefónica Nacional de España  hi va  construir unes antenes de ràdio   en una torre metàl·lica de grans dimensions, encara en ús i adequades  a les noves tecnologies de comunicació. Cal dir que tot l’entorn d’aquesta torre i el mirador que s’hi va fer al construir-la  es troba en un estat deplorable actualment.

Tot i formar part del municipi de Santa Susanna ha estat vinculada socialment  d’ençà els seus inicis amb Sant Genís,  per la seva proximitat i pel fàcil accés que  va donar la construcció de la urbanització de Ciutat Jardí. A la primera dècada de la construcció de la torre moderna els encarregats de vetllar pel manteniment de l’espai exterior i interior, i  així com també de la seva seguretat foren veïns de Sant Genís, primer per poc temps  se n’encarregà en Joaquim Mayà Desmiquel i després ja per més temps Miquel Salicrú Andreu fins a l’anul·lació del servei quan es van automatitzar els equipaments.



Però més enllà d’aquests fets purament històrics hi tinc una vinculació personal amb Montagut, que m’ha empès a escriure sobre aquest  element. El Miquel Salicrú era el meu avi, i d’aquella dècada que es feu càrrec del servei hi tinc el record de petit de pujar-hi tot sovint, entrar dins les dependències i descobrir aquells grans aparells de ràdio on l’avi ens connectava amb emissores americanes i de països amb  llengües indesxifrables per mi , tota una experiència ben exòtica per aquell nen, que combinada amb la visita a la torre antiga, anomenada popularment la torre dels moros, res més lluny de la realitat, em transportava a un món de mil i una històries.

 

 Xevi Salicrú.  

1.Arxiu Municipal de Malgrat de Mar. Caixa 02133. Lligall 30.05

2. https://patrimonicultural.diba.cat/element/torre-de-montagut

Joan i Xavier Salicrú, pare i fill, i la gossa Estrella
a peu de la torre de ràdio de Montagut. 1973.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada