diumenge, 18 d’abril del 2021

Sant Genís, el naixement d'una associació veïnal.


 

El vint-i-u de juny de 1994 iniciava el seu camí l’Associació de Veïns del Poble de Sant Genís de Palafolls. Els seus fins  seran  la representació dels veïns dins el seu àmbit territorial vetllant pel seu ben estar  i actuant per aconseguir les millores necessàries pel seu conjunt, gestionant iniciatives d’interès per el desenvolupament de la comunitat, com la Festa Major i d’altres, i ser principalment un canal de reivindicació dels interessos comuns.

La seu s’establirà al Local Social del Poble Antic Sindicat, però a efectes reals serà sempre l’Antiga Escola l’espai  de l’entitat.

Aquesta entitat  serà de fet la prolongació d’un tarannà de molt de temps enrere.  Els veïns de Sant Genís han format de sempre una comunitat.  En segles passats com a veïnat del gran  terme de Palafolls han reivindicat el seu paper com a nucli primigeni i durant molt segles únic.

Al segle XVII amb la formació del Consell dels Deu Sant Genís  té la seva veu al conjunt de veïnats de la Universitat de la parròquia de Sant Genís de Palafolls.  Aquests consell era format per dos representants de cada un dels cinc veïnats històrics; Castell, Les Ferreries, Sant Julià, Casanons i Sant Genís, tot un exercici de democràcia per l'època.

Amb la formació del municipi de Palafolls seguiran  reivindicant les seves particularitats. El creixement del veïnat de les Ferreries i amb la seva capitalitat municipal i  emancipació parroquial refermaran la particularitat territorial i social.

Durant  la primeria del segle XX l’antic veïnat inicia  la possessió de les característiques definitòries de poble,   i durant la primera meitat d’aquesta centúria en sorgirà el   sentiment de poble diferenciat de la resta del municipi, fets explicats en aquest bloc més extensament en una  entrada del 2015 (1).

Durant el segle XIX i gran part del XX els genisencs van tenir les seves quotes de representació en forma de regidors als diversos Ajuntaments. Més enllà d’aquestes quotes, que sempre es veuran insuficients, els veïns s’organitzen en diferents ocasions, sempre amb l’objectiu de regir els seus destins. Clars exemples, les peticions a instàncies superiors d’annexionar-se a Malgrat o la proposta aprovada en una  assemblea de veïns on decideixen independitzar-se al 1929, proposta que no va anar més enllà.

El anys tranquil·litzen la rauxa però no el convenciment de sentiment de  poble. L’autogestió de les festes i actes socials organitzades per diferents juntes de veïns i amb els autoanomenats alcaldes de Sant Genís, a un dels regidors veïns, marcaran  aquells anys de post-guerra i franquisme. Moltes  peticions sense retorn  davant l’Ajuntament a la segona meitat del segle donen pas a la creació de l’Associació de Veïns com a eina per fer valer les seves peticions.




La  guspira la dóna mossèn Miquel Gallart, l’últim rector titular exclusivament de la parròquia de Sant Genís, que exercí el càrrec de 1979  a 1994. Aquest  aconsellarà al grup de veïns que llavors organitzaven les dues Festes d’associar-se sota el paraigua d’una entitat veïnal.




 I així al  1994  es constituïa  a l’antiga escola amb una primera junta formada per:

Jordi Ballbé Benvingut, president, Joan Salichs Freixas, vice-president, Marta Salichs Pimàs, secretaria, Teresa Salichs Freixas, tesorera, Salvador Fontseca Corominas, vocal primer i Obduli Casas Aymerich, vocal segon.




La creació dels estatuts i la legalització de l’entitat marcaran el primer any, on el seu acabament portarà canvis a la junta. El president de l’entitat deixa el càrrec per donar el salt a la política municipal, incorporant-se a la llista del PSC i sortint elegit regidor.

A l’assemblea del 25-5-1995 és nomenat president l’Obduli Casas Aymerich, i s’incorporen a la junta com  a vocals Joan Balmanya Durbau i  Xavier Salicrú Siscart.

Les discussions sobre el projecte de clavegueram marquen el segon any, on s’acaba acordant un traçat amb l’Ajuntament.

El 22-11-1996 el president Obduli Casas renuncia al càrrec  per desavinences amb la resta de la  junta i s’anomena president de l’entitat a Joan Balmanya Durbau.

Aquest tercer any és marcat malauradament per noves desavinences de nou, i es convoquen pel 21 -11-1997 unes eleccions amb dues candidatures. Una encapçalada pel president Joan Balmanya i un nou equip, i una altra encapçala pel vice-president Joan Salichs Freixas. Amb una assemblea amb al·legacions de drets de vots d’alguns socis s’acaba votant amb un resultat de la llista de Balmanya amb 19 vots i la de Salichs  amb 18 vots.

En aquests moments l’entitat viu moments baixos d’entesa veïnal però alhora els  més participatius.

Surt elegida d’aquella diada la junta formada per Joan Balmanya, president, Josep Mº Clopes Caballé, vice-president 1r, Rosa Garriga Marquès , vice-president 2n, Josep Narbon Noet, vice-president 3r, Amadeu Serra Mas, tesorer, Rafel Reicahrt Berini, secretari, i Nicolau Salichs Freixes, Nicolau Salichs Alsina, David Carbó Quesada, José Luís Rodriguez Ribas i Josep Ballicrosa Fontseca com a vocals.

Aquest nou any s’obre el debat sobre la conveniència de la necessitat d’obrir un nou vial per darrera església i l’exposició pública del desitjat  projecte  de clavegueram amb un pressupost de quasi 50 milions de pessetes, on els veïns s’hauran de fer càrrec de la meitat del cost. 




A l’assemblea del 27-11-1999 es renova la junta continuant els mateixos membres  amb la incorporació de Jordi Ballvé com a vocal i la renuncia de José Luis Rodriguez.

El clavegueram segueix sent un dels temes importants de les discussions a les reunions, amb disseminats pròxims al nucli que en volen formar part.

El 2000 s’inicien  peticions que el temps portarà, la urbanització de la plaça al  solar de davant l’antiga escola, transport públic, servei de metge. Aquell any assumeix la secretaria  Rosa Garriga Marquès.

El 25 de febrer del 2001  s’organitza amb l’Ajuntament una plantada d’arbres a la nova plaça que curiosament mai tindrà nom, encara així a dia d’avui. en aquest emplaçament s'hi farà un envelat fins l'ampliació de les antigues escoles.  Segueix l’any amb demandes  a l’Ajuntament de l’excés de trànsit i velocitat dels cotxes, el servei deficitari de Correus també és una constant de les queixes.

S’incorporen noves activitats al programa de Festa Major; la passejada amb helicòpter o l’envelat a la nova plaça, així com la cursa BTT per Sant Sebastià, una activitat que porta participants  de prestigi de tot el país convertint-se en una cursa de referència.

El 1-12-2001 es reelegeix  la junta existent  amb alguna nova incorporació com a vocals,  Joan Ramon Clopes Bou i Rosa Viñuelas Rius.

Es debaten propostes  i projectes que vol dur l’Ajuntament a terme a Sant Genís, plantada til·lers carretera entrada, enderroc Casa del Lloc, urbanització can Dalmau...segueixen les reclamacions a l’elevat trànsit i velocitat al carrer, un clàssic encara a dia d'avui.

Al desembre del 2003 es torna a reelegir  la junta mantenint els mateixos càrrecs que ja la formaven, s’incorporen una comissió de festes formada per Montserrat Vinyal Vilalta i Montserrat Pos Gelabert, una comissió d’esports amb Josep  i Jordi Coromines Juli, i una comissió trobada helicòpters formada per Josep Ballicrosa Fontseca i Cristina Diaz Moliner.

El 2004 culmina amb un dels grans projectes de la junta del moment,  l’edició d’un llibre promogut per l’Associació i editat per l’Ajuntament “ El poble de Sant Genís de Palafolls. Apunts històrics s.XVI-XX” realitzat per Alfons Codina.

El 2005 tot i la voluntat de plegar la junta no ho fa per falta de relleu i continua a excepció dels dos vocals incorporats al 2001, Clopes Bou i Viñuelas, que pleguen. Aquell  any tot i haver una junta oficial es tiren endavant els actes de la Festa Major amb dos voluntaris, el Pere Alvarado  i  Xavier Salicrú, donant un cop de ma al president Balmanya que es troba sense ajut per part de la resta de la  junta.

Al desembre del 2006 es renova la junta, que serà encapçalada pel president Jordi Ballvé Benvingut, seguit del vice-president Pere Alvarado Crosas, secretari Xavier Salicrú Siscart, tresorera Dolors Plaja Xifré i els vocals Cloti Cordón Perez, Joan Ramon Clopés Bou i Eduard Salichs Plaja. Com a nova junta junta s’inicia una etapa de nous projectes;  sortides culturals, construcció d’uns trons per la rebuda Reis d’Orient, diversos tallers de postres i ratafia,  edició butlletí anual, passejades per l’entorn, recuperació del Contrapàs o edició amb l’ajuntament d’un conte titulat “ El dimoniet de Sant Genís” de les autores Lidia Massó i Assumpta Mercader.

El 2009 pren protagonisme l’ampliació de les Antigues Escoles, dotant al poble d’un nou espai polivalent, on l’entitat participarà amb la creació del projecte atenent les seves necessitats.


 

El 27-12-2010 es renova la junta passant a formar-la com a president Jordi Ballvé Benvingut, secretari José Maria Gonzalez Serra i tresorer Emili Planas Cornellà.

Durant aquests anys l’Associació perd força davant l’organització de la Festa Major i d’altres actes culturals i socials. Fins llavors sempre l’entitat contractava els espectacles al seu criteri i el consistori en subvencionava una part,  però a partir del 2013 l’Ajuntament contractarà directament la programació deixant de donar una subvenció per sufragar les despeses dels actes programats. És un moment important de pèrdua d’autonomia de l’entitat que a dia d’avui encara no s’ha recuperat. 

Al 2016 es renova la junta passant a estar formada per la presidenta Teresa Salichs Freixas, tresorera Teresa Pimàs Masferrer, secretaria Ruth Ninou Sinyol i les vocals Maria Gomez Torres, Elisabeth Rodriguez Ramos i Eduard Salichs Plaja.  








A dia d’avui aquesta junta segueix al capdavant de l’entitat, organitzant les festes sota la tutela de l’Ajuntament i amb demandes  de millores pel seu àmbit territorial.  

Xevi Salicrú

 

1. http://valldebossagay.blogspot.com/2015/06/veinat-versus-poble.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada