dissabte, 11 d’abril del 2020

Carrer Joaquim Ruhí versus carrer de Dalt.



El carrer Joaquim Ruhí és encara conegut per molts pel seu antic nom, carrer de Dalt, donat per la seva situació  respecte altres dos carrers, el del Mig ( actual  Pi i Margall)  i el de Baix.

Aquest nom va ser el que va rebre aquesta via d’ençà els seus orígens fins  al 1925, quan va ser anomenat  Joaquim Ruhí, en honor de qui fou el seu fill més il·lustre fins aquell moment, en Joaquim Ruhí Ribas. Recordem que el carrer de Dalt va donar el primer alcalde de la  democràcia l’any 1979, l’Enric Font, el primer  elegit pel poble d’ençà la malaurada República.

En Joaquim fou secretari de l’Ajuntament de Palafolls durant 36 anys ininterrompudament, del quinze de març de 1888 fins el tretze de juliol de 1924, quan per malaltia va deixar la  secretaria municipal i es va habilitar al seu fill Ramon Ruhí Pons, ratificat en el càrrec el tres d’agost de 1924. 

El Joaquim va destacar per la seva bonhomia  i encert en tractar els assumptes municipals, defugint sempre la politització de la seva tasca, sent  un bon conseller per tots els veïns del poble sense distinció. És una prova de l’estima que es tenia per ell que ni durant la República ni la Dictadura Franquista es va tocar el nom de carrer, i això que tant uns com altres eren  molt avesats als canvis a la nomenclatura municipal.

Al cap de pocs dies  d’haver-se anomenat al seu fill, Ruhí moria  i  l’Ajuntament aprovava posar  el nom de tan apreciat  palafollenc al carrer principal del poble, l’actual carrer Major,  anomenat  llavors de Passada, cosa que no va succeir, ja que el dotze d’abril de 1925 el plenari municipal  aprovava col·locar  una placa amb el nou nom al carrer de Dalt, carrer Joaquim Ruhí.

Portada agenda activitats agost setembre 2011.Editada per l'Ajuntament de Palafolls.


Però el carrer Joaquim Ruhí  té una història molt més antiga,  que va més enllà del personatge que dona  nom a l’actual  carrer.

El carrer es va originar a la segona meitat del segle XVIII, a partir de terres que havien format part de la quintana del mas Tosell de les Boïgues.  La majoria dels  cóssos varen ser establerts pel Sebastià i Bernat Mateu, pare i fill respectivament , mestres de cases i propietaris d’una peça de terra de la quintana de l’antic mas.  La resta de cóssos, pocs, pertanyien a una peça de la família Aboyer, que també havia format part de la quintana de dita masia. Tots els cóssos establerts pels Mateu tenien la seva continuïtat a  l’altra banda del carrer, els establiments  es fan en cóssos partits per un camí que travessava la finca primària, on només es construirà a una banda del camí formant el nou carrer, a l’altra banda quedaran les eixides de cada casa amb diversos usos;  corts, horts i comunes.

Al no haver  quedar regulat,  al contracte de l’establiment, on s’havia de construir la façana de les noves cases, cada veí  construirà a peu de camí, esdevenint un carrer amb un traçat sinuós donant aquesta forma tan peculiar al carrer que tant el caracteritza.

Tres cases van quedar al marge d’aquesta tipologia de cases; can Calau, can Carrions (desapareguda) i can Mateu.

Aquestes tres cases havien estat l’antiga masia  Tosell de les Boïgues, que en ser venuda  es va dividir en tres habitatges  diferents. L’Anton  Ribas va comprar la part que s’anomenaria més endavant  can Calau,  el  Joan Ribas la part també anomenada més tard can Carrions, que fou annexionada a  can Calau i reformades a un  sol habitatge  al 1841 quan el Ramon Ruhí Ribas reforma  can Calau donant-li l’aspecte actual,  i el Jacint Antoni Joan Carreres el que seria amb el temps can Mateu.

El Joaquim Ruhí era fill de can Calau i descendent d’aquell Anton Ribas que va comprar una part del casal dels Tosell de les Boïgues i d’en Nicolau Ribas (a) Calau, net i hereu de l’Anton,  que va
donar nom a la casa que el va veure néixer.


Genealogia can Calau.

I Josep Ribas * PLf.   = Anna Gibert * Malgrat
 
II Anton Ribas Gibert *Plf. 1699 (compra part del Tosell de les Boïgues) = 1720 Magdalena Isern.
 Josep, que segueix.
 Anton Ribas Isern.
 Pere Ribas Isern, seguirà a Malgrat (administrador Hospital de Malgrat).

III Josep Ribas Isern *Plf. 1721 = 1743 Julita Pera.
 Nicolau, que segueix.
 Francesc Ribas Pera, que seguirà a cal Muts.
 Ramon Ribas Pera = Rosa Maïmir (no tindran fills i hereterà Ramon Ruhí Ribas).
 Josep Ribas Pera (a) Hospitaler= Trias
      Jaume Ribas Trias * Plf 1792 = Puig
      Josep Ribas Trias *Plf 1789= Maria Vilà *Tordera 1792.
         Josep Ribas Vilà*Plf 1821 = Bonet.
         Francisca Ribas Vilà *Plf 1826 = 1849 (cosins segons)  Ramon Ruhí Ribas *Plf 1813.
       
IV Nicolau Ribas Pera (a) Calau * Plf. = 1872 Maria Casellas *Tordera.

V Gertrudis Ribas Casellas *Plf. =1  1805 Josep Llerinós *Massanet.
                                                        = 2  1811 Josep Ruhí *Massanet.

VI Ramon Ruhí Ribas *Plf 1813 = 1849 (cosins segons)  Francisca Ribas Vilà *Plf 1826.
  Joaquim, que segueix.
  Maria Ruhí Ribas *Plf 1865.

VII Joaquim Ruhí Ribas *Plf 1853 = Joaquima Pons Jané *Plf 1861.
  Ramon Ruhí Pons *Plf 1881 = Concepció Pons Vendrell *Tordera 1886.
  Carme Ruhí Pons *Plf 1897 = Josep Safont Perpiña *Plf 1896.





Xevi Salicrú.



Bibliografia.
Salicrú, Xavier. Cases amb eixida i hort. Aproximació als orígens urbans de Palafolls. S. XVI-XX. Edicions del Roig. Palafolls 2016.
Salicrú, Xavier . Cases amb era i quintana.  Les masies de Palafolls i a seva gent. S.XIV- XX. Edicions del Roig. Palafolls 2018.
Ribot, Alba/ Robert, Mercè. El carrer de Dalt. Col·lecció Font de Ferro. Edicions del Roig. Palafolls 2018.

Documentació consultada.
Arxiu Municipal de Palafolls. Carpeta 934. Padró 1866 i 1880.
Memòries de Mossèn Conrad Ruhí. Manuscrit.
Fons Lluís Borrell.  Padró 1861. Manuscrit.  




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada