dissabte, 11 de gener del 2020

Llinatges de Palafolls II, els Aygues.



Tots els llinatges  palafollencs ,d’avui i d’ahir, en un moment o altre han arribat a Palafolls, els Aygues  van arribar-hi a les primeries del segle XVII, provinents de Cassà de la Selva.

Al 1627 (1) ja tenim documentats al Martí Aygues i la seva muller Antiga, establerts pels Valldejuli de Munt en una finca vora l’església de sant Genís, on en aquell moment ja s’hi havia   construït  una casa. La finca, actualment encara avui  definida dins els mateixos  límits, estava sota el domini de la casa de Sant Julià i havia format part del mas Tomàs Rourell, ja  al 1503 la majoria de peces dels Tomàs Rourell havien passat a mans dels Valldejuli.

El Martí, teixidor de lli , oriünd de Cassà i fill del Joan i Caterina, inicia una nissaga amb aquest ofici que arribarà fins a mitjans del segle XIX, quan la revolució industrial provoca la desaparició d’aquests menestrals.  El Joan, pare del Martí, era paraire,  aquell qui  es dedicava a qualsevol dels processos a que era  sotmesa la llana, des del rentatge fins al perxatge.

El Martí tenia una germana, l’Anna, que  va casar-se el 27  de febrer de 1618 (2) a l’església de Sant Martí de Cassà amb Mateu Maymir, fill de Damià i Margarida.   Tenim documentat un fill del Mateu i l’Anna, l’Antoni, batejat com a Antoni i Joan el 7 d’abril de 1619 i per   padrins Antoni Blanch, sastre, i Gelida Maymir, de Campllong. En alguns documents trobem que al Mateu Maymir se l’anomena amb un àlies Aygues, això ens fa suposar que aquest matrimoni visqués a la casa del Joan i la Caterina i que segurament fos el continuador de l’ofici, ja que  ens consten  tots dos, sogre i gendre, amb el  mateix ofici.

Hi ha una dada que sorprèn,  l’Anna va morir el 24 de gener de 1621 i els seus pares, el  Joan i la Caterina tots dos el 28 de gener, al cap de quatre dies. Els motius no el sabem, podria ser a causa d’alguna malaltia infecciosa   o un conflicte bèl·lic..... tot  serien ara per ara especulacions, com    si van tenir a  veure-hi  amb la marxa del fill, ja que suposem que devia marxar a l’entorn d’aquells anys,  però certament obren un interrogant aquestes morts.

Aquesta mortaldat no va pas eliminar la nissaga de Cassà, el Mateu i el fill tingut amb  l’Anna, l’Antoni, sobrevisqueren i continuaren  tots dos fent  de paraires.

Què va portar al Martí  venir cap a Sant Genís, ara per ara no ho sabem, tampoc sabem de qui va aprendre l’ofici de teixidor de lli, i  si el va aprendre a Cassà o al arribar a Sant Genís on ja hi havia algun altre texidor de lli.

Participa de la vida social de la parròquia, l’any 1627 (3) juntament amb el Salvador Tortós, pagès, i el Felip Alsina, sastre, son els tres obrers de la parròquia, és a dir administradors de la parròquia, un càrrec que es renovava cada any, l’any 1633 és també obrer compartint càrrec amb el Joan Moresch  i el Pau Puigvert, pagesos tots dos.

El Jaume Aygues, fill del Martí, continuarà la nissaga de teixidors de lli, l’any 1651 (4) obtindrà conjuntament amb el Bernat Vives, de Tordera,  la concessió de la taverna, sent els primers en realitzar l’activitat a la casa llogada per la Universitat, la futura casa de la Vila.

El Jaume enviudarà de la primera dona i es casarà amb segones núpcies amb la viuda Elisabet Ametller de Massanes. Del primer matrimoni només coneixem la seva hereva, la Maria Aygues, que es casarà amb el Pau Reig, veí i  cabaler del mas Reig, on aquest aprendrà l’ofici del sogre i continuarà la nissaga de teixidors de lli.

El cognom Aygues no tindrà continuïtat, no anirà més enllà del segle XVII, segle que va arribar a Palafolls.   Els fills del Pau i la Maria adoptaran el cognom patern, Reig, donant per acabat el llinatge a Palafolls.


I Joan Aygues  (+ Cassà 28-1-1621)= Antiga (+Cassà 28-1-1621)
  Anna Aygues, que segueix.
   Martí Aygues, que segueix.

II (a) Anna Aygues ( *Cassà  +Cassà 24-1-1621 ) = 27-2-1618  Mateu Maymir ( *Cassà)
    Antoni Joan Maynir Aygues que segueix. Pd. Antoni Blanch( sastre) Gelida Maymir ( hab. Campllonch)

    III (a) Antoni Maymir Aygues ( *Cassà   7-4-1619 + Cassà 31-7-1794)= Cecilia
    Mateu Geroni Martí Maymir  ( *Cassà 22-12-1641) Pd. Mateu Maymir-Maria Alegot
     Margarida Cecilia  Maymir  (*Cassà 16-12-1643) Pd. Roc Sureda Alegot( Cassà)  Margarida (Riudellots)
     Maria Teresa Maymir  , que segueix. Pd. Pere Pujades, traginer (Cassà) Maria, muller de  Pere Morell (Cassà)
     Martí Bertomeu Francesc Maymir (*Cassà 7-10-1649) Pd Bertomeu Torrent(Cassà). Maria Pujades (Cassà)
     Marianna Maria Margarida  Maymir (*Cassà 15-5-1653) Pd. Isidre Noguer, pagès (Cassà) Marianna, (Cassà)
     Marianna Margarida Teresa  Maymir (* Cassà 21-12-1655)
     Anna  Maymir (*Cassà 18-8-1658)

   IV (a)  Maria  (* Cassà 25-4-1647 + Cassà 6-5-1676) = 10-2-1669 Salvi Duran àlies Aygues
    Annamaria Magdalena Margarida (*Cassà 15-1-1670) Pd.Antoni Aygues(avi) Maria= Jaume Alegot, pagès (Cassà)
     Pere (*Cassà 1676)

II (b) Martí Aygues (*Cassà aprox. 1590) = Antiga
    Jaume Aygues, que segueix.

    III (b) Jaume Aygues(* Sant Genís aprox.1615) =1 ? = 2.  4-6-1668 Elisabet Ametller (* Massanes)
    Maria Aygues, que segueix.

    IV (b)Maria Aygues (*Sant Genís aprox. 1635) = Pau Reig
    Miquel Reig Aygues (*Sant Genís aprox. 1650) que seguirà.






Xevi Salicrú

1 Arxiu Històric Fidel Fita. Notarials Palafolls Llibre 848.
2 Arxiu Parroquial Sant Martí de Cassà. Llibre matrimonis.
3 AHFF. Notarials Palafolls. Llibre 129.
4. AHFF. Notarials Palafolls. Llibre 143.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada