diumenge, 21 de juliol del 2019

La pantera sobre el teulat de teules.



A primers de la dècada dels anys setanta es va inciar un projecte per  construir un zoo  a Sant Genís, sota el turó dels Tres Pins i Miralles,  on ara hi ha el Caravàning Sant Genís.

El promotor de tot això era el metge francès Dr. Vardier, resident a Casablanca,  especialitzat  en  certificats de virginitat a dones de religió musulmana. El doctor ja feia temps que tenia a casa seva, una gran finca a Casablanca, diferents espècies d’animals salvatges del continent africà, on podíem dir que els col·leccionava.

Ell i el seu cunyat, marit de la seva germana, un francès   afeccionat a l’aventura i exparacaigudista, van tirar endavant  aquest  negoci, formant una societat anomenada SINGHA. S.A. El metge aconseguia les feres al continent africà i el cunyat gestionava l’adequació del safari a Sant Genís i el seu transport.  Algun veí de Sant Genís amb qui havia establert amistat havia acompanyat al cunyat cap a Casablanca a carregar feres.

Al Zoo Safari Costa Brava, així era anomenat, s’hi van construir diferents recintes i gàbies per allotjar les diferents espècies. Els animals  que van portar cap Sant Genís va ser variat, diferents espècies de primats, ximpanzés i babuïns, diferents aus, gaseles i altres espècies d’antilops i bovins,  tigres, lleons i una pantera negra, la protagonista d’aquest article.

El safari no va arribar a obrir mai al públic, tot i que despertava molta curiositat i alguns genissencs per raó d’amistat amb els encarregats  van poder fer-hi alguna visita.

Es recepcionaven  les besties quan encara les intstal·lacions no eren del tot acabades, en un dels enviaments va arribar la pantera negra, sembla que el seu recinte no era prou segur i la pantera es va escapar!!!

Podem imaginar el neguit a la zona al saber que una pantera negra corria per Sant Genís....i no es va limitar a voltar pels boscos de Miralles buscant aliment sinó que va arribar fins el poble mateix. La pantera va ser localitzada  dalt del teulat d’una casa al carrer Nou de Sant Genís, casa que llavors anomenaven a cal Ovejero, on hi residia una família amb aquest cognom.   Allà mateix va ser capturada, el que no sabem és si va ser dormida o morta, els informants no ho acaben de tenir clar. 

La societat que formaven el doctor Vardier i el cunyat es va trencar  per disputes de família, hi ha qui rumoreja que el safari era una forma de blanquejar diner dels negocis dels cunyats a l’antic protectorat francès.

Moltes de les infraestructures que es van crear, accessos  i sobretot camins que es van obrir per dins la finca van ser aprofitats pel caravàning, muntat allà mateix després d’estar les instal·lacions abandonades  molts anys, recordo de petit anar a passejar amb el meu pare per les restes de l’antic safari on sempre hi planejava la història de la pantera que omplia de curiositat aquella aventura al safari.  

Xevi Salicrú 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada