Crec que ja hauria d’anar
filtrant la ratafia d’enguany, els últims anys ho he fet al final de l’hivern,
però em sembla que em queda massa forta,
massa temps en maceració. Ara que els que la tasten sembla que forta i tot
agrada, allà on porto una ampolla.... Déu sap que la torno buida cap a casa.
A Sant Genís hi havia poca
tradició de fer ratafia, en tenim poques referències. Tenim la recepta d’en Xicu de can Gibert, escrita per la seva
filla la Marina, o almenys una de la que
havia fet algun any. Això no vol pas dir que no se’n fes més, moltes tradicions
han quedat a l’oblit i si no es
reflecteixen en algun document es podria
pensar que no han existit, doncs no, en devien de fer algú més possiblement.
I quan la devien filtrar? Potser
abans de Nadal, així tenien un bon beuratge per escalfar l’ànima a les
vetllades d’hivern, o espessir o aclarir
el cap, depenent de la dosi presa.
I si la tenien per Nadal la
tenien també per carnestoltes, i aquestes festes, abans de la quaresma també es
devia beure, pel fred i per embogir abans de la quarantena de penediment.
Els que sembla que embogien eren
els contrapassaires santgenissencs que anaven a enterrar la sardina a Vallplana. Hi havia molta gresca sembla, i
possiblement un dels beuratges que
ajudaven a fer més lluïda la festa era
la ratafia. Tan lluïda que aquesta colla de santgenissencs, mascles
tots, ballaven el contrapàs a pèl. Sí sí a pèl, i per ballar a pèl per
carnestoltes cal tenir l’estomac ben calent, les cames ben desinhibides i el
cap un xic enterbolit.
D’això cal dir que referències
escrites no n’hi ha pas , només en queda o quedava alguna traça oral. Dues
persones ho van afirmar, la primera ho
deia per el que havia sentit del seu avi,
fill de Vallplana, no el vàrem
poder entrevistar, feia temps que era
mor. La segona m’hi vaig adreçar, a veure que en sabia, també hi havia nascut i
viscut fins que es va casar, i el seu
relat tampoc era de primera mà, explicava el que havia sentit a casa. El dia que m’ho va relatar sembla que la vaig agafar amb el pas canviat i quan hi vaig
voler tornar a buscar més informació, m’ho va negar tot !!!
Una estranya
censura hi planava. Censura semblant com la que em va portar a preguntar que hi
feien aquells homes santgenissencs a Vallplana el dimecres de cendra.
La primera informació o
desinformació la vaig tenir, aquesta sí de primera mà, del meu besavi, en Pepet
Reig. Ell era nascut a les acaballes del segle XIX, com molts d’aquella colla,
tots estaven a cavall del XIX i el XX, alguns eren fadrins, altres eren casats
com en Pepet.
Els fets que hi intento relatar varen passar als anys vint. Quan preguntava a
l’avi que hi feien a Vallplana, saltava la seva filla, la meva àvia i el feia
callar. Ella deia que la seva mare havia agafat molts disgustos per aquella
diada, i sembla que cada vegada que s’acostava la data ja hi havia sarau. L’avi
deia que hi anaven a enterrar la sardina, feien un mica de gresca i ballaven el
contrapàs, però no anava més enllà. La censura també hi planejava. Potser ja
era cosa de llavors la censura, als anys vint en Primo de Rivera no era pas
allò que en diéssim cap d’un règim progressista, I l’ordre que va venir després del 39 havia de
fer amagar en el fons dels records tots aquells carnestoltes, fins arribar a
esborrar-los pràcticament.
Contrapassaires santgenisencs disfressats un diumenge de carnestoltes a l'església de Tordera, Acompanyats dels germans Perissons, sonadors de Santa Susanna. |
Mai potser aclariré que hi feien
exactament aquells homes santgenissencs a can Nofre de Vallplana, on en aquella època hi havia una
mica de taberna, punt de trobada d’aquell veïnat.
Els que ballem encara el
contrapàs a Sant Genís, crec que no
descansarem tranquils fins poder contrapassar
per carnestoltes a peu de can Nofre, el dimecres de cendra i ja sabeu
que hi ha qui diu que per carnestoltes les carns soltes.....
Xevi Salicrú.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada