Amb l’ús generalitzat del Sistema
Internacional d’Unitats (SI) les mesures
tradicionals com l’unça van entrar en total desús. La nostra unça catalana és la
dotzena part d’una lliura, es divideix en
setze argenços, i equival a 33,33 grams, per tant una lliura son quatre-cents
grams i quan diem tres unces de sagí parlem
de cent grams.
El sagí és greix de porc, però no un
simple tros de greix, el sagí és una part concreta del greix porcí,
el de la part baixa del ventre del marrà
que cobreix els budells per davant. Recordo
encara que després de matar el porc es deixava un tros de sagí penjat al porxo
per quan es volia greixar un clau per clavar-lo suaument.
Però no vull parlar d’això,
encara que no ho sembli, vull parlar
d’allà on podies anar a comprar tres unces de sagí a Sant Genís.
Explicava la Teresa Sensat (1854-1945)
, que va viure a Sant Genís tota la vida, que de petita la seva mare l’enviava a comprar a una botiga del carrer Nou, que
segurament tindria més l’aspecte d’un magatzem que del que podem entendre ara
per una botiga. En aquest establiment,
potser amb un taulell i tot, hi podies trobar molts de productes diferents ;
com espardenyes, vi i aiguardent, cereals, peix salat, betes o alguna peça de
roba per exemple(1).
Ella recordava especialment un
dels encàrrecs que li feia la seva
mare, la Cinta Reig, que deia:
-Tereseta ves a can Joan Verro
a buscar tres unces de sagí.
Can Joan Verro era una casa de Sant
Genís del carrer Nou, el Joan qui anomenaven verro era el Joan Carbó Comes, cap
de casa i qui regentava el negoci.
Un verro és un porc no castrat destinat al cobriment de les
truges o també defineix un home brut o
groller, però no voldria anar més enllà.... potser només que si comercialitzava sagí criava més porcs dels estrictament
necessaris per una economia de subsistència i venia els excedents a la botiga, però
tot el que pugui dir d’aquest malnom és especular.
La casa, anys més tard, quan ja
no hi havia la botiga però hi vivien encara els descendents del Joan, s’anomenarà
cal Groc, motiu que en desconeixem l’origen.
L’any 1789 encara era un cos amb
alguna paret construïda per l’Antoni Carbó Sagrera que uns anys abans, el dotze
de juliol de 1786, havia estat establert
per la Josepa Puigvert, vídua del Josep
Valldejuli de la Torre, amb el compromís de construir-hi una casa i que sembla
no va tardar a fer. Per l’establiment l’Antoni pagava tres lliures anuals (2).
1920 aprox. en segon terme cal Groc, la casa de tres plantes |
Aquesta finca a principis del
segle XX destacava de la resta per tenir tres plantes, suposem que va ser reformada
al tombar del segle XIX. La dedicació al comerç segurament va donar a la
família uns ingressos superiors a la resta de veïns dedicats a la pagesia. No sabem
quan es va deixar l’activitat, a principis del segle XX sabem del cert que ja
no existia i els descendents del Joan es dedicaven a l’agricultura com la
majoria dels seus veïns.
Si el negoci va tenir continuïtat
o va ser substituït per una altre en pensem que no, no en tenim cap més dada
fins passada la Guerra Civil quan al
mateix carrer s’obre una botiga, can Pepet, coneguda uns anys abans com a can
Xanito quan hi havia una taverna.
Xevi Salicrú
1. Testimoni oral de la seva neta Teresa Sala Martí.
2. Salicrú Siscart, Xavier. Cases amb eixida i hort.
Aproximació als orígens de Palafolls s. XVI-XX. Edicions del Roig.2016.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada