diumenge, 7 d’abril del 2019

La rauxa de Sant Genís, independents per dret.



Durant el segle XIX i fins a principis del segle XX  es va  mantenir un equilibri de regidors entre els dos nuclis que formaven el Palafolls d'aquells anys, cada un d'ells formava un districte i  elegia   cadascun  la meitat dels regidors, i  quan l’alcalde era d’un veïnat el tinent alcalde era de l’altre. L’equilibri es mantenia així, tot i que el pes demogràfic de les Ferreries era ja  superior.

A les Ferreries ja tenien la seu de la casa consistorial, l’Ajuntament, a l’edifici on els jurats de finals del segle XVII hi havien  instal·lat la seu del monopoli  de la taverna i la gavella. Aquesta seu del  monopoli, concedit pels representants de la Universitat al major postor,  serà l’embrió de la seu del futur Ajuntament.

Sant Genís  va mantenir encara  la seu parroquial de tot el terme fins a finals dels anys vint. A l’any 1865 el veïnat de les Ferreries  inicia la construcció d’una església que quedarà aturada als fonaments i  no serà represa fins al  1895, concloent-se al  1908. Al 1929  serà alçada a parròquia, segregant-se de la de Sant Genís.

Durant el primer quart del segle XX són molts els casos de protestes per part dels representants dels veïns de Sant Genís cap als greuges comesos , segons ells,   vers al seu veïnat respecte el de les Ferreries.

Les Ferreries ja tenia la seu política i una església  que no era consagrada com a parròquia esperant que el rector  de Sant Genís  Pere Vila  i alhora promotor de l’acabament de les obres de l’església de Santa Maria acabés el seu mandat.

Davant de la pèrdua també de la capitalitat religiosa de Palafolls els veïns de Sant Genís reunits en assemblea el  17-5-1926 acorden demanar al Govern de Madrid  la seva segregació de la resta de Palafolls i l’annexió a Malgrat.  El 3-3-1927 s’acorda l’expedient d’agregació al Consell de Ministres tot i que mai no es va portar a terme desconeixent-ne els motius.

La cosa no acaba aquí,  l’any 1929,  en una nova reunió dels veïns liderada per Ramon Clopés, regidor de l’Ajuntament, Francesc Gibert, major contribuent, i Nicolau Salichs, membre de la junta de la Unió Patriòtica, societat de caire dretà, decideixen independitzar-se de la resta de Palafolls, formant un nou municipi. Es redacta una carta on   es pot intuir que la guspira per demanar la formació d’un  municipi propi va ser provocada per la creació de la nova parròquia de Santa Maria de  Palafolls.

A la carta feta pels veÏns , que mai passarà de ser un esbós, hi  enumeren els motius de la separació, encapçalada per un primer punt amb el greuge de la nova parròquia, seguit d’altres punts on s’estableix   el que serà el pressupost del nou municipi defensant la sostenibilitat econòmica, però  en un dels punts, el tercer,  es diu que  bàsicament es demana per  una qüestió de dret.

Un dret que venia donat per la voluntat d’afirmar-se com a poble, i no només va ser una voluntat, al llarg dels anys  que vingueren aquest fet es va  manifestar plenament amb una vida social diferenciada de la resta del municipi, com   les  festes religioses,  l’afiliació  dels pagesos de  Sant Genís als anys trenta  al Sindicat Agrícola de Malgrat, la creació d’una escola  als anys quaranta o la   d’ un Sindicat Agrícola propi l’any 1951 amb seu també a Sant Genís.

Els anys vint   podien haver canviat el Palafolls d’avui, però segurament el van influir.

Xevi Salicrú.

Bibliografia:
Codina, Alfons. El poble de Sant Genís de Palafolls. Edicions el Roig. Palafolls 2004.
Salicrú, Xavier. Cases amb eixida i hort. Edicions el Roig. Palafolls 2016.
Amat, Jordi. Vivències de la República i la Guerra Civil a Palafolls. Edicions Marré. Palafolls 2007.
Fonts orals.
Testimoni de Joaquim Colomer.  Gener del 2014.